informatie over de fiets
Mountainbiken is een buitensport waarbij aandacht voor goed functionerend materiaal en passende kleding bijdraagt aan het plezier dat kinderen in de sport beleven. Het verhoogt tevens de veiligheid van de sporter en de groep. Daarnaast kan het ook helpen om sneller de basisvaardigheden onder de knie te krijgen.
Algemeen:
Er mogen geen delen op de mountainbike aanwezig zijn die een gevaar opleveren. Standaarden, sloten en spatborden mogen niet op de mountainbike gemonteerd zijn. Ook moeten de uiteinden van de sturen afgesloten zijn met een dopje.
Een fiets moet passen. Vergelijk het met te grote of te kleine schoenen, daarmee kunnen kinderen niet lopen. Met een te grote, te kleine of te zware fiets kan uw kind niet lekker fietsen. Bergjes op- en afrijden is super leuk. Maar niet als de fiets de helft van je eigen gewicht is. Daar moet u zelf toch ook niet aan denken? Met een goede en passende mountainbike leert uw kind makkelijker en beter fietsen.
Laat u hierbij goed adviseren door een specialist in kindermountainbikes of vraag eens rond binnen de vereniging. Een kinderfiets van meer dan 10 kilo is voor de kinderen moeilijker te beheersen. Het belemmert ze (zeker als ze nog jong en niet zo sterk zijn) bij het rijden van goede bochten en uiteraard ook bij het omhoog rijden van de diverse heuvels op ons trainingsparcours.
Qua eerste aanschaf is mountainbiken een prijzige sport. Maar kinderen groeien. Vraag en biedt vooral aan wat je hebt en nodig hebt aan ouders van andere clubgenoten.
Algemeen onderhoud:
We merken soms dat de technische staat van de mountainbike te wensen over laat. Hieronder staan wat aandachtspunten. Voor de ervaren ouders niets nieuws, maar als je zelf niet fietst of het onderhoud aan de fietsenmaker uitbesteedt wel nuttig om door te nemen:
- Maak je fiets zeker één keer per week grondig schoon.
- Veel onderdelen zoals lagers, kabels, ketting en tandwielen werken goed zolang ze schoon zijn en er vet of olie aanwezig is. In de winter komt er makkelijk vocht en vuil bij, waardoor het zwaar gaat draaien, of zelfs helemaal niet meer goed werkt. Let wel op, teveel olie of vet trekt het vuil aan, waardoor het er niet beter op wordt. Maak na het schoonmaken en in-oliën regelmatig een testrondje om te controleren of alles nog goed werkt.
- Kijk regelmatig of ketting en tandwielen niet versleten zijn (puntige tandwielen). Let ook op de afstelling van de derailleur, zodat de ketting netjes over de tandwielen loopt en niet van de tandwielen af kan lopen.
- Speling op de voorvork, balhoofd en wielen mag niet voorkomen.
Kabels:
Als het schakelen en remmen niet soepel gaat ligt dit vaak aan de bedieningskabels. Vocht en vuil komen gemakkelijk binnen op plaatsen waar de binnenkabel uit de buitenkabel komt. Het zijn relatief goedkope onderdelen, vervang ze als ze niet soepel lopen.
Banden:
Met de juiste bandenspanning houd je grip op de bodem en het zorgt voor comfort doordat de banden meeveren met de ondergrond.
Door (met uw kind) in het bos of door een berm te gaan fietsen en te kijken naar de banden kunt u op een eenvoudige manier zien of de banden inderdaad meebewegen (een beetje bol gaan staan) als (uw kind) over een hobbel of door kuilen rijdt.
De ervaring is dat banden vaak erg hard opgepompt worden, waardoor er minder comfort aanwezig is en de renner eerder uit de bocht glijdt door het ontbreken van grip en het daardoor niet hebben van controle.
Pedalen:
Bij mountainbiken kun je kiezen voor platte pedalen (flat pedals) waarbij de schoenen niet vast zitten aan de pedalen of voor klikpedalen waarbij je schoenen aan de pedalen vast zitten.
Voor kinderen in de aspiranten groep zijn flat pedals in combinatie met juiste schoenen verplicht. Ze kunnen zo gemakkelijk op- en afstappen en leren een goede traptechniek toe te passen.
Kinderen met enkele jaren ervaring en voldoende kracht kunnen overstappen op klikpedalen. Doordat de voeten aan de fiets vastzitten draagt dit bij aan controle en beheersing van de fiets, met name op hogere snelheid en moeilijker ondergrond als stenen en boomstammen.
Versnellingen:
Laat versnellingen eventueel aanpassen aan het niveau van uw kind. We merken met name bij de aspiranten dat de standaard gemonteerde lichtste versnellingen niet licht genoeg zijn bij het rijden van de klimmen op het parcours.
Een voorblad van 28 tanden in combinatie met een cassette met maximaal 46 tanden achter is ideaal voor kinderen die net beginnen met fietsen. Hiermee komen ze de meeste heuvels fietsend boven. Dit bevordert het plezier in de training enorm en is goed voor het zelfvertrouwen!
Onze ervaring is ook dat draaischakelaars door kinderen vaak erg lastig te bedienen zijn. Zeker in de winter met dikkere handschoenen aan. Duimschakelaars van goede kwaliteit zijn hun geld waard, uw kind hoeft minder kracht uit te oefenen om te schakelen. En bij mountainbiken wordt er veel geschakeld in een training.
Remmen:
Let er op dat de bediening soepel gaat en dat de remblokjes voldoende dikte hebben. Met name in slechter weer kunnen remblokken heel erg snel slijten.
Zorg er voor dat kleine kinderhanden goed bij de remhendel kunnen, hiervoor is meestal een stelschroef aanwezig.
Vering:
Een verende voorvork is niet nodig bij kinderen, ze gebruiken de veerweg niet of nauwelijks door hun geringe eigen gewicht.
De vorken zijn zomaar een kilo zwaarder dan een vaste vork. Hierdoor neemt het gewicht van de fiets toe en dat is juist bij kinderen een groot nadeel.
Verlichting:
Omdat we het hele jaar trainen is in het voor- en najaar en de winter goede verlichting een noodzaak. Goed zicht op de paden en tracks geeft vertrouwen om de trainingsoefeningen goed uit te voeren.
Led verlichting (op accu) met een lichtopbrengst van minimaal 1000 lumen voor op het stuur is een aanrader. Hiermee kan je ver vooruit nog goed zien hoe het pad loopt. Kies voor een lamp met een brede lichtbundel zodat ook de zijkanten nog goed verlicht worden. Als je een bocht indraait is dit erg prettig.
Lampen in staafvorm moeten zeer strak op het stuur gemonteerd worden, door hun vorm trillen ze heel snel waardoor de lamp naar voren kantelt en alleen vlak voor het wiel op de grond schijnt.
Zorg ervoor dat de accu of batterijen nog voldoende opgeladen zijn. Als uw kind geen verlichting meer heeft kan het niet verder trainen.